Start Submission Become a Reviewer

Reading: Ethisch adviescommissies en praktijkgericht onderzoek: een vruchtbaar huwelijk! Waarom het e...

Download

A- A+
Alt. Display

Innovations in Social Practice and Education

Ethisch adviescommissies en praktijkgericht onderzoek: een vruchtbaar huwelijk! Waarom het een goede zaak is om opvattingen over integer onderzoek met elkaar te delen

Author:

Jacquelien Rothfusz

Jacquelien Rothfusz, PhD, is hogeschooldocent bij de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool, lid van de Hanze Ethisch Advies Commissie en auteur van Ethiek in de psychologie en Ethiek in sociaal werk.
About Jacquelien

Jacquelien Rothfusz, PhD, is hogeschooldocent bij de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool, lid van de Hanze Ethisch Advies Commissie en auteur van Ethiek in de psychologie en Ethiek in sociaal werk.

X close

Abstract

Gideon de Jong (2018) waarschuwt, in zijn artikel “Ethische Adviescommissie en praktijkgericht onderzoek, een ongelukkig huwelijk”, het Nederlandse hbo voor de gevaren van ethische commissies. Op basis van enkele anekdotische ervaringen in zijn Australische onderzoekspraktijk, schetst hij een somber scenario: bureaucratische commissies, samengesteld uit mensen die niet begrijpen waar het in onderzoek echt om gaat, dringen steeds verder binnen in de onderzoekspraktijk. Daarmee maken zij creatieve onderzoekers het werken onmogelijk. De ethische commissie “zal […] na verloop van tijd steeds verder zijn klauwen in deze praktijk slaan en alle aanpalende praktijken binnen zijn invloedssfeer proberen te trekken” (De Jong, 2018, p. 3).

De Jongs observatie dat er binnen het hbo meer ethische commissies worden ingesteld, is correct. De ethische adviescommissies van de HAN (Van der Sande, 2018) en Fontys functioneren al een aantal jaren en binnen de Hanzehogeschool is in september 2018 een dergelijke commissie gestart. Andere hogescholen hebben plannen in deze richting. Moeten we ons binnen het Nederlandse hoger onderwijs nu opmaken voor het door De Jong geschetste doemscenario? Of kunnen deze commissies een steun in de rug zijn voor onderzoekers die integer onderzoek willen doen?

DOI: https://doi.org/10.18352/jsi.588
How to Cite: Rothfusz, J., 2018. Ethisch adviescommissies en praktijkgericht onderzoek: een vruchtbaar huwelijk! Waarom het een goede zaak is om opvattingen over integer onderzoek met elkaar te delen. Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 27(7), pp.12–18. DOI: http://doi.org/10.18352/jsi.588
75
Views
56
Downloads
Published on 13 Dec 2018.

Downloads

  • PDF (EN)

    comments powered by Disqus