Start Submission Become a Reviewer

Reading: Leren van Afrika: ontwikkeling van een peer supportprogramma voor en door thuisloze jongeren

Download

A- A+
Alt. Display

Innovations in Social Practice and Education

Leren van Afrika: ontwikkeling van een peer supportprogramma voor en door thuisloze jongeren

Authors:

Carin Rots ,

Dr. Carin Rots is senior onderzoeker bij GGD West-Brabant en science-practitioner in de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant, Tranzo, Tilburg University., NL
About Carin

Dr. Carin Rots is senior onderzoeker bij GGD West-Brabant en science-practitioner in de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant, Tranzo, Tilburg University.

X close

Maiju Jongeneel

Drs. Maiju Jongeneel is onderzoeker bij GGD West-Brabant., NL
About Maiju

Drs. Maiju Jongeneel is onderzoeker bij GGD West-Brabant.

X close

Abstract

“Peer support” is wederkerige steun tussen mensen die in vergelijkbare omstandigheden verkeren. In Oost- en Zuidelijk Afrika en India wordt peer support op grote schaal toegepast door mensen in gemarginaliseerde sociaaleconomische posities. In de internationale literatuur worden programma’s met deze vorm van peer support aangeduid als “Self-Help Group Programs”. Kenmerkend is dat deelnemers in groepen werken aan de versterking van hun sociale en economische veerkracht.

Dit artikel beschrijft de route die is afgelegd om een Self-Help Group Program toepasbaar te maken voor thuisloze jongeren in een Nederlandse context. De achtereenvolgende stappen zijn: literatuuronderzoek; vorming van een expertise-team; een studiereis naar Rwanda met thuisloze jongeren; werk- en oefensessies om de eerste implementatie voor te bereiden en uitwisseling met vergelijkbare initiatieven in Rotterdam en Glasgow.

Het ontwikkelingstraject is te karakteriseren als het verzamelen en integreren van kennis uit drie bronnen, namelijk ervaringskennis, professionele praktijk en wetenschap, gedragen door een gezamenlijk inspanning van thuisloze jongeren, praktijkwerkers, onderzoekers en bestuurders.

DOI: https://doi.org/10.18352/jsi.573
How to Cite: Rots, C. and Jongeneel, M., 2018. Leren van Afrika: ontwikkeling van een peer supportprogramma voor en door thuisloze jongeren. Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 27(7), pp.19–27. DOI: http://doi.org/10.18352/jsi.573
170
Views
172
Downloads
Published on 13 Dec 2018.

Downloads

  • PDF (EN)

    comments powered by Disqus